• BIST 100
    115.140.23
  • USD
    32,57
  • EURO
    34,67
  • GRAM ALTIN
    2492,89
  • ÇEYREK ALTIN
    4104,15
  • BITCOIN
    2073533,01

OCAK AYI RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI BASIN BÜLTENİ

OCAK AYI RAHİM AĞZI (SERVİKS)  KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI BASIN BÜLTENİ
604 Görüntülenme
04 Ocak 2022-14:21

OCAK AYI RAHİM AĞZI (SERVİKS)  KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI BASIN BÜLTENİ

Rahim ağzında gelişen bir kanser türü olan Rahim ağzı Kanserinde, tarama yöntemleri ile erken tanı sağlanarak hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle Bakanlığımız buna yönelik kapsamlı sağlık programlarının içine Rahim ağzı Kanser taramalarını da alarak büyük bir başarı elde etmiştir. Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlemiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere Farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir.

Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri arasında; 30 yaşın üzerinde olup tedavi edilmemiş Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonlarının olması,düzenli şekilde rahim ağzı kanser taramalarının yapılmaması, çok eşlilik, erken evlilik, tütün kullanımı, beslenme alışkanlığı, (meyve ve sebzeyi az tüketmek)  düşük sosyoekonomik düzey, zayıflamış bağışıklık sistemi, 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, aşırı kilolu veya obez olmak, rahim ağzı kanseri olan bir kız kardeş veya anne gibi yakın bir akrabanın olması gibi durumlar yer almaktadır.

Rahim ağzı kanseri belirtileri;Rahim ağzında kanser öncesinde gelişen değişiklikler genellikle belirti vermeyip ancak pelvik muayene, Pap testi ve HPV testleri ile erken dönemde tespit edilebilmektedir. Rahim ağzı kanserinde görülen belirtiler; Vajinadan artan miktarda veya alışılmadık türde akıntı gelmesi, normal adet dönemi dışındaki zamanlarda lekelenme tarzında hafif kanama, normalden daha uzun süren veya daha ağır olan âdet kanaması, menopoz sonrası kanama, sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı, yorgunluk, kilo kaybı, tek yada iki bacakta şişkinlik, idrar yaparken ağrı görülmesidir.

Tanı:Tarama ve erken teşhis ile tedavisi yüzde yüz mümkün olan rahim ağzı kanseri HPV enfeksiyonu ile ilişkili olan en yaygın hastalıktır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir. Rahim ağzı kanseri taramasında HPV testleri ile kişide HPV enfeksiyonunun olup olmadığı, eğer varsa tipi saptanabilmektedir.  Ülkemizde Ulusal Kanser Tarama Standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV-DNA ve Pap Smear testi ile taranmaktadır. HPV testi ve Smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir.

Korunma;  Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir. 30 yaşından sonra tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırılması, sigara kullanılmaması, kondom kullanmak, erkeklerin sünnetli olması, sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite son derece önemlidir.Kayseri Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM Biriminde,  İlçe Toplum Sağlığı Merkezlerimizde ve Aile Hekimliği birimlerimizde 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir  HPV Testi ile rahim ağzı kanseri taraması ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır. Bu yaş grubundaki kadınlarımız ilgili sağlık kuruluşlarımıza müracaat edebilirler.-ED-(AA)

0 Yorum:
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Copyright © 2024 Prasoft