• BIST 100
    115.140.23
  • USD
    32,45
  • EURO
    34,76
  • GRAM ALTIN
    2407,26
  • ÇEYREK ALTIN
    3960,69
  • BITCOIN
    1878963,30

“ FİLYASYONDA DOĞRU BİLGİLER VERİN”

“ FİLYASYONDA DOĞRU BİLGİLER VERİN”
592 Görüntülenme
16 Aralık 2020-15:26

Kanal 38 ve TV 38 ekranlarında yayınlanan Habercinin Saati programının bu hafta konuğu İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli oldu. Benli, programda birçok konuya değinerek, filyasyon konusunda, “ Filyasyon saatimiz ise ortalama 5 saat. Filyasyon'da en önemli etken doğru bilgilerin paylaşılması” dedi. 

Kovid-19 sürecinin genel manada ele alındığı programda merak edilen  ‘maskeyi ne zaman çıkaracağız’ sorusu üzerin Kayseri İl Sağlık Müdürü Benli, “Büyük ihtimal 2021 yılı maskeli geçecek. Çünkü daha virüsü tanımıyoruz. Uzun dönem etkilerini bilmiyoruz.Tekrar enfeksiyonları nadir de olsa görüyoruz.Bunlar bilinmezliklerini koruyor. Aşılardaki gelişmeler ve bizim yaptığımız tespitlerle görüyoruz ki tünelin ucunda ışık var. Tedbirlere uyarak bu dönemi en az hasarla bitirmeyi amaçlayacağız” dedi.

Koronavirüs ile mücadelede kayserinin durumunun sorulması üzerine Doç.Dr.Ali Ramazan Benli, “ Kısıtlamaların sonuçları Kayseri’de alınmaya başlandı ancak bu sonuçların hastaneye yansıması biraz zaman alıyor. Yoğun bakıma yansıması biraz daha zaman alıcı bir durum. Hastanelerdeki rahatlamamız henüz gerçekleşmedi. Alınan tedbirlerinin sonuçlarını 10-15 gün gibi bir süreçte görebiliyoruz. Merkez ve ilçelerimizde tabloda rahatlama olduğunu söyleyebilirim ama hareketliliği azaltmak zorundayız” diye konuştu.   

Kayseri’nin filyasyon çalışmalarındaki yerinden de bahseden Benli, “Kayseri yüzde 99.8 lik bir filyasyon oranına sahip. Filyasyon saatimiz ise ortalama 5 saat. Filyasyon'da en önemli etken doğru bilgilerin paylaşılması. Pozitif bir vaka ile son 48 saat içerisinde temaslı olanları tespit etmek yayılım açısından çok önemli” dedi.

Uygulanmaya başlanması merakla beklenen aşı çalışmaları ilgili de bilgiler paylaşan Benli, “Dünyada yüzlerce aşı çalışması var ancak faz-3 aşamasını tamamlayan veya tamamlama aşamasında olan 5 tane aşı var. Bunlardan ikisi mRNA aşısı yine ikisi viral vektör dediğimiz aşı. Diğeri ise çin aşısı yani inaktif dediğimiz virüsün zayıflatılarak vücuda verilmesi temellindeki aşı. Yine bizim geliştirdiğimiz yerli aşı da Çin aşısı ile aynı yöntem kullanılarak geliştirilen aşı yani inaktif aşıdır” diye konuştu.

Doç. Dr. Ali Ramazan Benli son olarak enfekte hastaların devlet tarafından tedarik edilen ve hastalığın ilerlemesini durduran ilaçların hastalar tarafından alınmıyor olması konusuna değindi ve “Hastanede yatanların azımsanmayacak derecede oranı ilacının verildiği halde kullanmayanlar. Bu ilaç yüzde 30 virüsün yoğunluğunu düşürüyor ve virüsün akciğere inmesini önlüyor. Verdiğimiz iki ilaç var.bunlarda biri virüsün yoğunlunu azaltıyor ve öldürüyor. Diğeri ise virüsün direkt saldırdığı immün sistemi destekleyen bir ilaç. Lütfen ilaçları gerektiği şekilde alalım” dedi.-ED-(EMİNE DUYAN)

0 Yorum:
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Copyright © 2024 Prasoft